Kam na výlety v Orlických horách

Orlické hory
Kam na výlety v Orlických horách

Orlické hory se nacházejí ve východních Čechách na hranici s Polskem. Jde o zajímavý region s mnoha unikátními pozoruhodnostmi nejen přírodního charakteru. Kam se vypravit?

Velká Deštná

Srdcem Orlických hor je nejvyšší vrchol Velká Deštná. Jeho celková výška činí 1115 metrů nad mořem. Z hory je překrásný výhled do okolní krajiny.

Proto tu ostatně byla vybudována i rozhledna, která byla v roce 2019 zařazena mezi nejkrásnější rozhledny u nás. Současná rozhledna inspirovaná živly v podobě větru a deště nahradila původní dřevěnou verzi ve tvaru pyramidy.

Rozhledna však na tomto místě stávala již od 19. století. Postupně však hned několik staveb zničily zdejší nepříznivé klimatické podmínky. A kudy nejen k rozhledně? Na vrchol Velké Deštné se můžete vydat jednoduše pěšky, ale i na kole.

Deštné

Zhruba 3 kilometry vzdálená obec Deštné je pak nejznámějším centrem Orlických hor a současně rájem lyžařů. Trvale zde žije pouze kolem 500 obyvatel. Dnešní obec je složena z několika menších osad a historie tohoto sídla sahá už do 14. století.

Zajímavá je v Deštném kromě spotu i lidová roubená architektura. Z dalších památek pak za vidění stojí především barokní poutní kostel Sv. Maří Magdaleny. Projektoval jej významný představitel českého baroka – Jan Blažej Santini Aichel.

Luisino údolí

Jedná se o malebnou horskou osadu, která vznikla na úpatí Velké Deštné. Pojmenována byla majitelem solického panství Antonínem Slivkou.

Někdejší dřevorubecká osada je však již známa především jako vyhledávaný turistický cíl a romantické chalupy tak slouží primárně jako ubytování pro návštěvníky, kteří touží zažít jedinečnou atmosféru Orlických hor.

Naplánovat si především můžete zajímavý výlet z Luisina údolí na Velkou Deštnou. Vede odsud zelená turistická značka.

Židovský hřbitov Podbřezí

Židovský hřbitov se nachází v okrese Rychnov nad Kněžnou. Založen byl okolo roku 1700 a jeho celková rozloha činí přibližně 700 metrů čtverečních. Hřbitov se nachází v romantickém koutě obce u lesa v údolí Zlatého potoka.

Svou výraznou hodnotu mají především místní umělecky zpracované náhrobní kameny. Lesní hřbitov ostatně ve svém románu Temno za malebný označil dokonce i slavný spisovatel Alois Jirásek.

Zajímavá je však tato lokalita i z přírodního hlediska. Nedaleko se totiž nachází přírodní rezervace Skalecký háj. Jedná se o lužní les, který ukrývá četné vzácné druhy rostlin, zejména pak lilii zlatohlavou a další unikátní zástupce flóry.

Poutní místo Studánka u Dobrušky

V podhůří Orlických hor se nedaleko města Dobruška nachází poutní místo s poetickým názvem Studánka.

Ač dnes Studánka patří k pozapomenutým místům, váže se k ní dlouholetá tradice. Legenda o zázračném účinku vody z místní studánky se datuje až na konec 17. století. Podle této pověsti tu v oněch dobách byl les s názvem Hradiště.

A také právě studánka, jejíž vodou si oči opláchl, dobrušský měšťan a sládek zdejšího pivovaru, který nešťastnou náhodou při výkonu svého povolání přišel o zrak. Studánka, která se mu několik nocí zjevovala ve snu, mu údajně pomohla zrak vrátit.