Sada imbusů. Jedna z nejdůležitějších sad, která mezi nářadím nesmí chybět

imbus
Sada imbusů. Jedna z nejdůležitějších sad, která mezi nářadím nesmí chybět

Sada imbusů, známá také jako sada inbus klíčů či sada hex klíčů, je nepostradatelným nástrojem všech kutilů. Tyto klíče využijete v mnoha oborech od kutilství až po profesionální opravy. V dnešním článku se podíváme na základní informace o imbusech, na kuličkový konec a zjistíme, zda se správně píše „inbus“, nebo „imbus“.

Obsah článku

Imbus, nebo Inbus? Základní informace o imbusech

Vnitřní šestihranné drážce šroubu se již nevyhnete. Proto se hodí, když je sada imbusů ve vašem kutilském vybavení. Se základní sadou, která obsahuje šest až deset klíčů s šestihranným koncem tak utáhnete cokoliv.

Z jakého materiálu se vyrábějí?

Imbusové klíče jsou typicky vyrobeny z oceli, s variantami, které mohou být vyrobeny z chrom-vanadiové oceli nebo z oceli s vyšší odolností proti korozi pro delší životnost a lepší odolnost.

Kde budete nejčastěji šroubovat?

Nejvíce se s těmito šrouby setkáte při montáži nábytku, opravě kol a automobilovém průmyslu. Velikosti se obvykle udávají v milimetrech nebo v palcích. Sada klíčů zástrčných je jednoduše nepostradatelná záležitost.

Inbus, nebo imbus?

Imbusový klíč se správně nazývá „inbus“. Přesně takhle zněl i původní název, který v roce 1934 představila německá firma Bauer & Schaurte. Jednalo se o akronym nástroje s názvem Innensechskantschraube Bauer und Schaurte - zkráceně „inbus“. Postupem času si však lidé zvykli na pojmenování „imbus“ a to se nakonec stalo i populárnější.

Typy konců a… imbus s kuličkou?

Na trhu se setkáte s imbusovými klíči s různými konci, které se však liší svou velikostí. Co je ale zajímavé jsou kulaté konce, které se nacházejí ve spodní části některých imbusů. V roce 1964 je vymyslel Američan John Bondhus pro práci na těžkou přístupných místech. Umožnil tak snadnější zasunutí nástroje do drážek a to pod úhlem, které nejsou pro klasické šroubování běžné.

sada imbusu 1

Wera zástrčný klíč s kuličkou

Pohodlí při utahování? Dejte pozor na rukojeť

Některé imbusové klíče se prodávají s ergonomickými rukojeťmi. Do těchto nástrojů doporučujeme investovat, pokud denně šroubujete opravdu často. Rukojeti se vyplatí i u utahování, kdy potřebujete vynaložit větší sílu.

Chcete utahovat jednodušeji? Zkuste T-rukojeti

Tyto klíče vypadají poměrně nezvykle, ale mohou se hodit v mnoha situacích. Využijete je zejména ve specifických případech, kdy potřebujete opravdu vysoký točivý moment a lepší kontrolu nad samotným utahováním.

sada imbusu 2

Imbusový klíč s T-rukojetí

Specializované sady a krabičky. V čem se sada imbusů nejčastěji nachází?

Sada imbus klíčů je často zabalena v plastových držácích. Můžete se však setkat i s praktickými pouzdry nebo krabičkami (ty jsou nejčastější u tenčích modelů). Některé sady mohou mít klíče s klipy na opasek.
Kromě standardních sad existují i specializované sady určené pro konkrétní aplikace. Setkáte se tak například se sadou pro elektroniku, kola či letectví. Ty se liší zejména velmi malými, nebo velmi velkými velikostmi.

Věříme, že jsme vám tímto článek představili možnosti sad imbusů. Doporučujeme navštívit také stránky prodejce Boukal, v jehož sortimentu je sada imbusů v mnoha provedeních a od různých výrobců. Ve spolupráci s ním mohl tento článek vzniknout. Přejeme vám dobrý výběr a ať vám to šroubuje.

Autor: Vít Provazník